söndag 1 juli 2018

Halvårsavstämning våren 2018

Min KF har åkt bergochdalbana under våren. De stora avvikelserna mot index har berott på att jag f n är mycket överviktad mot oljeaktier. Totalavkastningen uppgick till 6,46% jämfört med 2,42% för SX30 Return Index.

Utveckling KF våren 2018

Den höga volatiliteten i portföljen beror till stor del på den mycket slagiga kursutvecklingen i mitt största innehav, Enquest, som utgör 12% av portföljen. När jag köpte Enquest så tänkte jag att den höga belåningen och de höga produktionskostnaderna borde ge aktien en hög hävstång när oljepriset stiger. Så har det inte blivit och Enquest har "bara" gått upp 32% medan Brentoljan stigit ca 20%. Det kan jämföras med uppgångar på 40-60% i andra producerande oljebolag jag äger. Det relativt dåliga utfallet i Enquest beror på att bolagets produktion utvecklats sämre än väntat. Bolagets nya fält, Kraken, som skulle producera 50 000 fat/dag producerade 40 000 fat/dag i februari men efter arbeten i mars verkar produktionen fallit till drygt 30 000 fat/dag enligt de som räknar tankers. Dessutom har produktionen i fälten Alma/Galia nästan avstannat helt pga problem med några sänkpumpar. Det gör att produktionen i år blir ca 3 miljoner fat lägre än jag trodde i februari och kassaflödet ca 180 miljoner dollar lägre. Den relativt dåliga kursutvecklingen i Enquest är därför befogad. Byte av pumpar pågår under sommaren och Kraken får ett fjärde produktionskluster i höst så produktionen bör öka nästa år även om man tar hänsyn till naturlig decline i övriga fält.

Enquest 32%
Lundin Petroleum 52%
Africa Oil -13%
Maha Energy* 60%
BlackPearl 38%
Kursutveckling våren 2018 för oljeaktier jag äger i min KF.

Portföljen är fördelad på 30% oljeaktier, 60% utdelningsaktier och 10% tillväxtaktier utan utdelning. Direktavkastningen ligger på 3,3%. Utdelningarna summerar till drygt 113 000 kr och om jag inte ändrar min portfölj förväntas hösten bjuda på ytterligare 39 000 kr. Jag har även ett mindre belopp i en ISK som bidragit med 9000 kr i utdelningar vilket ger en förväntad total utdelning på 161 000 kr,  en ökning med 27 000 kr sedan i februari.

Top 5 Bäst utveckling: G5 kvalar in som enda bolag utanför oljesektorn med en uppgång på 43% sedan köpet i slutet av mars. I övrigt de fyra oljebolagen från listan ovan. Jag har köpt mina Maha i april och maj, så mina Maha har bara stigit 22%.

Top 5 Sämst utveckling: Intrum, Oscar Properties, H&M, Africa Oil, Oscar Properties Pref.

Sammantaget är jag halvnöjd med vårens utveckling. Det är roligt att slå index, men jag hade förväntat mig betydligt mer av Enquest.

Hur har din portfölj gått under våren?

2 kommentarer:

 1. Imponerande! Så kul att pratas vid på Sue Ellen senast.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv Magnus! Det var kul att utbyta tankar kring olika bolag.

   Radera