måndag 16 juli 2018

Enquest-Venezuela 1-0

Idag läste jag en artikel om hur WTI dippat mot Brentoljan. USAs skifferolja är lätt och amerikanska raffinaderier behöver blanda ut den med tung olja. Det fick mig att fundera på USAs tungoljeförsörjning. Mina tankar går via Venezuela och Kanada och slutligen till en av vinnarna: Enquest.

Det  kan kännas konstigt, men Hugo Chavez nationalisering av olja har 10 år senare öppnat en marknad för Enquest att sälja Krakenoljan till premiumpris.

Låt oss backa bandet och titta lite på olja i Venezuela. Venezuela har världens största oljereserver. Med rätt ledning borde landet vara ett av de rikaste i världen. Istället är det ett av de länder det gått sämst för.

En av grundpelarna för ekonomisk utveckling är äganderätten. Om inte äganderätten garanteras så drabbas investeringsviljan och korruptionen frodas.

 Venezuela har en lång tradition av att inte respektera äganderätten. Venezuela nationaliserade oljeindustrin delvis 1971 och helt 1976. Senare har landet återigen öppnat upp för utländska investeringar. 2007-2009 genomförde president Chavez en ny serie nationaliseringar och de stora västerländska oljebolagen lämnade landet. Till att börja med såg det ut att gå bra och Chavez hyllades av bl a svenska vänstern. Oljeinkomsterna var höga, men 2014 sjönk de kraftigt. Utan oljebolagens kunnande, kapital och vinstintresse så gick det till slut utför även för produktionen.

Så sent som juni 2016 var det fortfarande någon socialist som hyllade Chavez men de orden väger idag lika lätt som den venezuelanska befolkningen. Befolkningen i världens oljerikaste land svälter och situationen är så dålig att inte ens svensk vänsterpress vågar skriva hyllningsartiklar. Svensk högerpress, med SvD i spetsen, gottar sig i eländet.

De västerländska oljebolagen stämde Venezuela i internationell domstol och fick rätt till 2 miljarder USD i ersättning för stulen egendom. En amerikansk oljejätte har tagit raffinaderier och en oljehamn som ligger utanför Venezuelas gräns i beslag. Oljehamnen var en viktig kugge i Venezuelas oljeexport och beslaget har fått Venezuelas oljeexport att sjunka ännu snabbare. Venezuelas oljeproduktion har sjunkit från 2,9 miljoner fat i början av 2014 till 1,5 miljoner fat i början av 2018 och det finns inga tecken på en vändning.

Venezuela har, liksom Kanada, gott om tung olja. Mycket av Venezuelas olja exporterades till USA vars raffinaderier har fått brist på tung olja. Kanadensiska oljebolag skulle gärna exportera mer men för att kunna öka exporten krävs fler pipelines.

Så med kanadensisk olja begränsad av försenade pipelinebyggen och venezuelansk olja stoppad av socialismen så tvingas amerikanska raffinaderier betala högre priser för importerad tungolja. Detta gynnar Enquest som från sitt tungoljefält Kraken hittills levererat ett par miljoner fat tungolja till raffinaderier i Amerika.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar