måndag 19 februari 2018

Enquest produktionsuppdatering

Enquest är ett oljebolag som knoppades av från Lundin Petroleum för ett antal år sedan. Bolaget är verksamt i brittiska Nordsjön och Malaysia. Förra året driftsattes fältet Kraken som skulle dubbla bolagets produktion, men upprampningen har tagit längre tid än bolaget initialt trodde. Sedan slutet av 2017 har dock tankerfartygen hämtat olja allt oftare, så snacket om att det går bra har gått i diverse forum. Idag släppte Enquest en produktionsuppdatering och här är min sammanfattning:

 Jämfört med forumdiskussionerna så var denna uppdatering en besvikelse vad gäller produktionsprognosen. I övrigt var den ungefär som förväntat.

 - Kraken producerade över 35 000 fat/dag i januari. Forumen räknade med 42 000 fat/dag baserat på ett tankerintervall på 13 dagar och 550 000 fat/tanker.

 - Produktionsprognos på 50-58 000 fat/dag för 2018. Forumen hade räknat med 60-70 000 fat/dag. Det är okänt om bolaget räknat med ett bortfall pga framtida försäljning av en del av Kraken.

 = Kraken uppe i 50 000 fat/dag vid produktion. Forumen misstänkte detta men skönt att få det bekräftat.

 = Krakens produktion under 2017 var 2,44M fat, varav Enquests andel var 1,72M fat. Jag hade hoppats på 2,7M totalt. Jag hade dock inte tagit höjd för att Kraken bränner en del av oljan för att generera ström till FPSO:n och injektorpumpar.

 + Ytterligare ~100M$ i kostnadssänkning efter omförhandling av borrkontrakt. Jag såg detta under helgen.

 + Borrprogram vid Magnus för att förbättra/förlänga produktionen där.

 = Fortsatt väldigt hög decline i de äldre fälten i Nordsjön. Detta var känt sedan tidigare.

 = Lågproducerande produktionshåll vid Heather och Thistle pluggas igen.

 = Problemen med injektorpumparna i Alma/Galia fortsätter. Beräknas åtgärdas under 2018.

 = Scolthy/Crathes oplanerat nedstängda 2 veckor pga läckage i Forties-pipelinen. Tiden utnyttjades till underhåll.

 + Låg decline i Malaysia. Ytterligare produktionshål kommer att borras och driftsättas hösten 2018.

 = 4,4M fat hedgade till 60$ i snitt. Förra uppdateringen: 4M fat hedgade till 59$ i snitt. Inte helt oväntat att de väljer en låg grad av hedge när oil futures står lägre än spotpriset samtidigt som investeringarna minskar.

Marknaden har uppenbarligen inte läst varken diskussionforumen eller min blogg, för de verkar tycka att det här är nya nyheter. Aktien är en av dagens vinnare, just nu upp 14%

5 kommentarer:

 1. Paretos kursmål på 5,5 burde være inden for rækkevidde?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Men håll koll på oljepriset. Enquest är väldigt känsligt redan för relativt små prisförändringar och bolaget har genom sin höga belåning en stor hävstång.

   Radera
 2. Ja, man må sige, at den er sensitiv. Forstår dog ikke helt de store udsving. Man tjener gode penge med en oliepris, der ligger omkring 65$ og man begynder at afdrage gæld. Den burde ligge mere roligt nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan inte annat än hålla med. Enligt mig finns det ett par frågor just nu. Hur har bolaget räknat när de ger guidningen 50-58000 fat/dag? För siffran verkar så låg. Har de räknat in en försäljning av 20% av Kraken i sin guidning?

   Radera
 3. Det skulle man tro, men det kan man jo spørge dem om.

  SvaraRadera