lördag 18 januari 2020

Köpt Boston Pizza

Boston Pizza har rasat 40% på 18 månader och direktavkastningen är nu uppe i ca 10%. Nedgången beror på en nedgång i försäljningen. Bolaget har gjort rejäla dippar tidigare men återhämtat sig.

Boston Pizza är en franchise. Ungefär 1/4 av restaurangerna ligger i oljebältet i västra Kanada. Resten ligger i det relativt folktäta östra Kanada Notera att utdelningen är större än vinsten och om försäljningstrenden inte vänder så kommer utdelningen sänkas.

https://www.theglobeandmail.com/investing/education/article-hungry-for-yield-be-careful-with-restaurant-royalty-stocks/

Enligt artikeln så beror nedgången dels på ökad konkurrens pga Uber Eats och liknande bolag dels på "regional difficulties". Jag tolkar "regional difficulties" som att restaurangerna i oljebältet lider av nedgången i oljeindustrin som skapats av bristen på pipelinekapacitet. En utbyggnad ligger i pipen, med 3 stora projekt på gång, men de motarbetas kraftigt av miljöintressen. Om alla skulle byggas skapas massor med arbetstillfällen, först vid själva byggandet, sedan inom prospektering/utvinning när oljebolagen ska fylla de nya piporna.

https://www.alaskahighwaynews.ca/business/can-b-c-find-the-14-000-skilled-labourers-needed-to-build-major-infrastructure-1.23608475

I december såg det ut som att byggnationen av Trans Mountain skulle starta omedelbart och därmed skapa 4000 jobb initialt. Trans Mountain har tagits över av staten, så den kommer bli av. Byggnationen har redan startat.

https://edmonton.ctvnews.ca/tmx-expansion-gets-underway-pipe-will-be-in-the-ground-before-christmas-1.4712736

Jag tänker att arbetare som har jobb oftare äter pizza ute med familjen än de utan jobb och köpte lite Boston Pizza för en månad sedan.


Första månadsutdelningen har redan trillat in.


Köper du franchiseaktier nu?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar