fredag 7 september 2018

EnQuest H1

Idag kom det brittiska oljebolaget EnQuest med sin halvårsrapport. Bolaget har en sidonotering på Stockholmsbörsen.

Rapporten kan ni läsa här. Nedan följer mina tankar och åsikter om rapporten.

Det är tydligt att Enquest inte producerar enligt den plan ledningen gjorde i samband med omstruktuereringen 2016. Ideligen nya dyra finansieringslösningar pga att de producerar mindre än de tänkt och därför inte får in nog med cash för att följa avbetalningsplanen på sina lån. Nu har de återigen sålt olja med betalning nu och successiv leverans i framtiden. Den här gången är det 175 MUSD som ska levereras med 15% av Krakenproduktionen som avbetalning tills skulden är återbetald. Det är lite SMS-lånsvarning på beteendet. När ska de komma ikapp med betalningarna?

Produktionsmässigt är Kraken fortfarande inte i närheten av de 50 000 fat/dag som som skulle nås vid halvårsskiftet. Produktionen ligger på ca 33000 fat/dag. Jag får intrycket att problemet ligger i Armada Kraken snarare än i flödet från borrhålen. Leveransen av Armada Kraken är fortfarande inte godkänd vilket innebär att EnQuest fortsätter att betala reducerad leasingavgift.

Ett annat fält med stora problem är Alma där trasiga sänkpumpar sänkt produktionen. Dock har pumparna bytts under sensommaren så Alma borde producera bättre igen under hösten.

Fälten i Malaysia och fältet Magnus producerar väldigt bra. Produktionen i resterande fält avtar i en takt som är rimlig med tanke på deras ålder.

Trots högt oljepris endast 18 MUSD minskning av nettoskulden. Iofs så drogs kassaflödet ner med 77 MUSD pga hedgning på låga nivåer.

Capex H1 blev 125 MUSD, vilket är halva årsbudgeten på 250 MUSD. Om de håller budget så borde capex bli ungefär lika stor under H2.


De vill göra en nyemission på 138 MUSD. Pengarna ska dels gå till handpenningen på 100 MUSD för att köpa loss resterande 75% av Magnus, dels till att borra ett par nya produktionshål 2019. Det låter iofs vettigt. Det dröjer dock ett par år innan hela köpeskillingen på 1000 MUSD är betald och fram till dess kommer Magnus kassaflöde först helt sedan delvis gå till att betala BP. Därefter kan Magnus bli en fin kassako. Notera att skulden till BP inte inkluderas under skulder utan står separat under rubriken Provisions i årsredovisningen.

Rapporten innehåller även lite floskelbingo, eller vad sägs om följande förklaring till varför kostnaden för SVT (Sullom Voe Terminal) gått ner 25%:
"[The savings] have been driven by the application of an asset business model at the terminal, focused supply chain management including utilising the Group’s increased scale, efficient project delivery through the reduction in the number of projects and concurrent activities and simplifying and improving utilisation of the resources on site."

Sammanfattningsvis så presterar EnQuest under mina förväntningar. Kommer Kraken att nå 50000 fat/dag eller kommer den att stanna på en lägre nivå? Det fjärde produktionscentret ska kopplas på i höst/vinter. Vi får se vad det ger för effekt.

Marknaden risar rapporten och sänkte aktien 12,8% på Stockholmsbörsen idag.

Jag äger aktier i Enquest.

5 kommentarer:

  1. Intressant läsning om Enquest. Äger själv inga Enquest men Lundin Petrolium och IPC, de verkar ha omvänd trend och producerar mer än utlovat.

    SvaraRadera
  2. Hur ser EnQuest caset ut idag enligt din bedömning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Operativt ser läget likadant ut. Finansiellt så skulle jag vilja se att de kommer ikapp så att kassaflödet räcker till planerade amorteringar. Triggers är oljepriset och Almas produktion när de fallerande sänkpumparna är bytta.

      Radera
  3. Äger du fortättningsvist aktier i Enquest och hur ser du på bolaget 2019/2020 vart tror du kursen står om Enquest börjar leverera som du vill?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad jag vill kommer tyvärr inte påverka framtiden för Enquest. Men jag har publicerat en uppdaterad nulägesanalys i min blogg.

      https://kanaljensblogg.blogspot.com/2019/01/enquest-har-det-fortsatt-kampigt.html

      Radera