torsdag 1 mars 2018

Fortsatt stiltje för bostadsutvecklarna

Första spiken i kistan: Prishöjningar

Hösten 2017 tvärstannade marknaden för nyproducerade bostadsrätter i Stockholm. Det orsakades bl a av att fastighetsutvecklarna höjde priserna så mycket att det blev svårt för köparna att räkna hem en vinst. Samtidigt mattades prisuppgången på begagnat av. Spekulationsbokningarna, som stod för en stor del av den kraftiga boomen 2016/17, upphörde.
Jag har skrivit om kollapsen i nyförsäljningen i min kommentar till Oscars Q3-rappport.


Andra spiken i kistan: Utbudet av färdiga spekulationsobjekt

Många spekulationsbokade objekt börjar bli inflyttningsklara och kommer ut på andrahandsmarknaden. Jag skrev en spaning om detta den 12 december 2017.

Sammantaget gör detta att det i år finns gott om nybyggda lägenheter till salu för omedelbar inflyttning. Detta till priser under de listpriser som fastighetsutvecklarna försöker få ut för de osålda lägenheter de har kvar. Överskottet är stort i Hagastaden, Barkarby och Uppsala. Även Solna/Sundbyberg har ett överskott med många pågående och planerade projekt.
För den som vill flytta in i en nyproducerad lägenhet är det idag snabbare och billigare att köpa den på andrahandsmarknaden.

Tredje spiken i kistan: Skärpta amorteringskrav


Den 1 mars tillkom ytterligare ett amorteringskrav. Den som tar ett nytt bolån på över 4,5 gånger den årliga bruttoinkomsten behöver amortera ytterligare 1 procentenhet av lånebeloppet per år.

Det kommer ta ett tag

Min slutsats är att marknaden är överetablerad i Stockholmsområdet och att nyförsäljningen kommer vara fortsatt låg under hela 2018 pga konkurrensen från spekulationssäljarna. Bolagen med bäst finanser och vassast erbjudande kommer att överleva. Hos de övriga kommer en stor andel få ekonomiska problem och antingen tyna bort eller gå i konkurs.

Vad tror du? Hur lång tid tar det innan försäljningen tar fart igen med tanke på alla spekulationsköpta lägenheter som nu måste säljas?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar