onsdag 2 augusti 2023

Julafton i juli

 Efter ett tungt första halvår där min portfölj stod stilla medan breda index gick upp 11% så har juli gett en revansch. Min KF steg hela 7%. Stora Pension steg 6% medan Lilla Pension sjönk 2,5%.

Sammantaget för alla tre blev det så här:


Tyvärr har det inte alls gått kika bra tidigare i år, så jag ligger fortfarande efter index.


 Det som gått sämst i kr i år är:

 • SBB. Det absolut största sänket i år! Har kostat 605 000 kr i min KF och 83 000 kr till i Stora Pension. Värdet på de SBB jag har kvar är nu så lågt att de inte längre kan få någon större negativ inverkan på portföljutvecklingen.
 • IPC. Marknaden gillar inte att de investear hårt i produktionsökning. Jag är långsiktig och räknar med rejäl uppgång när Blackrod tas i drift.
 • B3. B3 hade ett knarkarrally med start  höstas när Bjerkeli köpte in sig hårt för att sedan falla pga svagare marknad. 
 • Intrum. Hög belåning och mycket luft i balansräkningen. Borde egentligen inte äga denna, men istället har jag köpt fler. Hybris?

 Det som gått bäst är:

 • Africa Oil. Venusfyndet utanför Namibia utvärderingsborras just nu och enligt källor handlar det om ett riktigt tjockt lager olja.
 • Petrotal. Fortsätter växa snabbt trots alla motgångar. Skuldfria och har påbörjat kvartalsutdelning med en DA på 11% (0,06 USD/år).
 • Lundin Mining. Jag köpte in mig successivt under 2022. Den globala byggbaissen gav bra köptillfälle i detta kopparbolag.
 • Betsson. Bettan fortsätter leverera.
 • Volvo. Exportindustrin har gått som tåget pga svaga kronan.Efterfrågan börjar dock vika nu. Volvoaktien är dock för billig för att sälja.
I min KF ser det ut så här i kr:

Jag har varit ganska aktiv med 42 köp och 36 sälj i år varav 7 köp och 5 sälj i juli. Med undantag för SBBs genomklappning så har mina kortare köp/sälj eller sälj/återköp gått bra. Vissa är dock pågående, Ta t ex Beijer Alma som jag sålde på 237 kr i våras och planerar återköp i höst. Jag har nettosålt för 123 000 kr i år. Lägger man till utdelningar och drar av uttag och skatt så har jag byggt upp en kassa på ca 5% att använda om det blir en rekyl i höst.

Jag tror det kan bli en bra höst för mig. Oljepriset ser ut att stiga vilket gynnar mina oljebolag samtidigt som det missgynnar allt annat, vilket kan ge goda chanser till att fynda för kassan. De största orosmolnen är att jag har några bolag med svag balansräkning. Jag hoppas de klarar sig utan nyemissioner så inte kassan går åt till det.

Sammanfattning

Juli blev en kanonmånad för portföljen. SBB skit, så ligger ändå efter index i år.

 

3 kommentarer:

 1. Stark månadsutvecklig, grattis!

  Vad tror du om den nyss återupptagna utdelningen i Petrotal? Är den uthållig tror du?
  Skuldfria antyder ju det men har lite för dålig koll på bolaget, gillar kassa-kor dock 🙂  SvaraRadera
 2. Lite för tidigt för att vara säker. De har bara delat ut en kvartalsutdelning än så länge.
  De de investerar mycket CAPEX för att borra färdigt alla brunnar, det gör att utdelningen kan bli känslig för onormalt långa produktionsstopp eller låga oljepriser. De har inga aktiva kreditlinor vilket gör att de måste hålla rätt mycket cash för att säkra likviditeten.
  Min grundtes är att de kommer lyckas, men det är inte helt säkert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, tack för svaret!

   Har haft den i tankarna sedan jag hörde om utdelning men har inte kikat på bolaget alls på nåt år.
   Det har ju varit lite fram och tillbaka och aktien helt utbombad länge.

   Man kan ju förstå att marknaden är tveksam men det andas ju iaf viss optimism i bolaget eftersom dom väljer att dela ut.

   Ett möjligt kassa-ko-case, får ta mig en närmare titt!

   Radera