torsdag 16 maj 2024

Årets billigaste köp!

 Det går inte att tajma marknaden säger en del. Ändå är det ju någon som står som köpare när en aktie omsätts till årslägsta. Förra året lyckades jag med bedriften att köpa Ogunsen till årslägsta.


Det blir naturligtvis inga stora volymer på de nivåerna, men jag lyckades ropa in 700 st på mitt Lilla Pensionskonto när jag spenderade förra årets utdelningar. Flex!

För den som undrar varför jag spenderade vårens utdelningar så sent så beror det på att jag inte tyckte börsen kändes tillräckligt köpvärd på våren. Den som följer bloggen kommer kanske ihåg att jag gjorde likadant i min stora portfölj och även där lyckades komma in ganska nära botten.

Ett köp i år har också genomförts till årslägsta, så här långt. Det är ett köp i PetroTal som dippade lite oväntat mycket och då var jag där och lyckades köpa 15 000 st. Ticksizen är en hel kanadacent, dvs mer än 1% av kursen, vilket gjorde att det gick att få lite större volym..


Jag lyckas inte alltid lika bra bra i mina köp. Här är ett exempel på ett "toppenköp" i Lundin Mining våren 2022. Inte årshögsta, men definitivt på en topp:

Inköpen av koppargruvebolaget Lunding Mining var ett bet på att energiomställningen skulle leda till kraftigt ökad efterfrågan på koppar. Den kortsiktiga hypen falnade väsentligt mot slutet av 2022, vilket gav mig möjlighet att fortsätta köpa på mig aktier till lägre pris.

Tack vare att jag köpte för ungefär samma summa varje gång så blev det ungefär dubbelt så många aktier per köp när kursen halverades. Totalt landade mitt GAV på 67 kr/aktie, en bra bit lägre än den dryga hundralapp jag gav vid det första köpet.

Mitt exitplan är att sälja när hypen blir som störst nästa gång. Om aktien sticker för snabbt kommer jag skala av lite. Efter alltför snabba kursuppgångar känns risken att aktien faller tillbaka större än vid en långsammare kursstegring. Jag gjorde faktiskt en första avskalning på 20% efter kursrusningen i mars.

Nu är det avvakta som gäller. Så får vi se om kursen fortsätter upp eller om den sjunker tillbaka. Framåt tror jag det finns goda chanser till fortsatt uppgång. Världen är fortfarande inställd på att fasa ut fossil energi, företrädesvis via elektrifiering och då behövs stora mängder koppar. Lundin Mining ligger välpositionerade med nya gruvor och bra produktionstillväxt. Dessutom är Lundinarna erkänt duktiga inom råvaror.





måndag 8 april 2024

Utdelningsprognos 2024

Vi är nu mitt i utdelningssäsongen. Den senaste tiden har varit oerhört utdelningsintensiv och på bara tre veckor mellan 18 mars och 4 april trillade det in inte mindre än 21 utdelningar om totalt 219 028 kr i min KF. 

Utdelning per år

Det har skett stora förändringar i hur mycket olika bolag delar ut. Bolag med stora lån har sänkt eller slopat utdelningen medan storbankerna har höjt den kraftigt.

Som man kan se av diagrammet ovan har jag hittills fått 230 479 kr och förväntas hösta in ytterligare 128 044 kr i år. Och det bara från de utdelningar som finns upplagda hos Avanza. För att en utdelning ska dyka upp som kommande måste det finnas både datum och belopp. Flera bolag kommer att ge mer utdelning i år men datum eller belopp saknas. 

För mig blir det ca 300 000 kr till med nuvarande portföljsammansättning om bolagen inte sänker. Totalt ca 660 000 kr. Dessutom finns möjlighet till extrautdelningar från PetroTal. 

I slutändan är det totalavkastningen som räknas, men för mig funkar det bra att investera i bolag med starka kassaflöden, vilket ofta innebär utdelande bolag. Eftersom jag lever på mina besparingar så är mitt nettosparande negativt, och det känns skönt att inte behöva sälja aktier för att få pengar till mat och hyra.

Får du mer utdelningar i år än förra året?


måndag 1 januari 2024

Årsavstämning 2023

2023 kändes som ett år av annalkande recession. En recession som inte riktigt ville komma då exportindustrin ångade på som tåget pga ett starkt USA och med rekordvinster pga svag SEK och låga löneökningar. Efter att ha böljat fram och tillbaka avslutade börsen starkt med siktet inställt på en soft landing. Mina portföljer har inte hängt med. Övervikt i olja och fastigheter, undervikt i de stora industribolagen har varit största anledningen till underprestation. 

Den som vill kan jämföra med förra årsavstämningen.

Fastigheter började året svagt men har återhämtat sig i slutet. De släpar dock efter index betänkligt. Jag försökte bottenköpa lite fastigheter i våras med blandat resultat. Neobo för 17,45 kr/aktie var ingen höjdare men Vonovia för 18,01 euro var bättre. Sedan får jag inte glömma debaklet i SBB som är årets stora miss! Jag förstod inte hur mycket kapital fastighetsutvecklingen använde och underskattade därför bolagets likviditetsproblem. Bolaget har varit allt annat än transparenta och att SBB vann Nordnets pris för bästa investerarkommunikation framstår som ett skämt! Misstaget blev väldigt dyrt för mig! I grafen för både KF och Stora Pension är det SBB som står för det stora raset i april/maj.

Olja. Oljesektorn har gått svagt 2023. Två av mina oljebolag har lyckats bra, MEG Energy (sålt) och mitt största innehav, PetroTal. Resten ligger kring nollan eller ännu sämre. I Africa Oil lyckades jag trots det skapa vinst genom att sälja av en del inför Totals kapitalsmarknadsdag och sedan köpa tillbaka billigare på besvikelsen när inga nya detaljer om Venusfyndet släpptes. Generellt gick oljebolagen bra i juli-sep, vilket syns i portföljgrafen och då återhämtades glappet som som skapats av SBB. I Q4 föll de tillbaka vilket gjorde att mina portföljer steg betydligt långsammare än index.

Trots ett svagt år för IT-konsulter har Prevas hjälpt till bra då jag dubblade innehavet nära botten.

Jag har under 2022/2023 gjort en del strategiska köp på 3-5 års sikt. Det är bolag som gått ner väldigt mycket men som kan väntas återhämta sig när konjunkturen vänder. De ligger dock relativt sent i uppgångscykeln så än så länge ser de mest ut som döda guldfiskar. De följer med när någon rör runt i skålen men simmar inte på egen hand. Bolagen är JM, G5, Electrolux, Intrum

Det har även blivit påfyllnad av gubbaktier och högutdelare. Investor, Peab, Tele2, Nibe.

Jag har sålt av några surdegar som inte presterat. Millicom, NGS, EnQuest.

Jag har även  sålt av en del utländska innehav inför riksbankens stödköp av SEK.


Min stora portfölj, KF, har gått +10,10% jämfört med OMX SX30GI som gått +20,98% och All-share GI som är +18,94%.

 

Min näst största portfölj, Stora Pension, gick något bättre och är upp 10,92%




Lilla Pension gick +12,41%.



 

 

 

 

 

  

 


Utdelningar

Min KF har gett 584 327 kr i aktieutdelning, en ökning med 73,5% jämfört med 2022. Utöver detta tillkommer 18 210 kr från inlösenaktier, och 23 509 kr från aktielån vilket ger en total utdelning på 626 036 kr, en rejäl ökning från förra året. Per månad är utdelningen över 52 000 kr i snitt. En stor del av ökningen kommer från PetroTal som börjat dela ut i år.


Utdelningarna i Stora Pension uppgår till 150 526 kr plus 5070 kr från inlösenaktier och 3075 kr från aktielån. Totalt blev det 158 671 kr vilket är 2,6 ggr så mycket som förra året. Riktigt bra utveckling med tanke på att senaste pensionsinsättningen gjordes 2017.


Utdelningarna i Lilla Pension blev 17 150 kr plus 32 kr från aktielån. Även här blev utdelningstillväxten hög då jag bytt ut den aktie som inte delade ut. Nu betår Lilla Pension av två högutdelare.


ISK

Jag har även en liten ISK i en annan bank. Den banken inte är i närheten av Avanza när det gäller depåhantering så vill man ha statistik får man räkna ut den själv. Här har det gått riktigt dåligt  till skillnad mot fantastiska 2022. Trots nettoinsättningar på 61 273 kr har värdet sjunkit från 305 134 kr till 256 080 kr, dvs -110 327 kr eller -36%. Över halva vinsten från förra året är borta! Utdelningarna uppgick till 16 400 kr, vilket är en mångdubbling mot 2022. 

Courtage/Avgifter

Hur ser det ut med avgifterna? Jag har haft ungefär lika stor aktivitet även under 2023 och omsatt 13,0 Mkr i 64 köp och 47 sälj. Courtage/avgifter uppgår till 15 115 kr . Beloppet inkluderar valutaväxlingsavgifter både vid köp/sälj och för utdelningar. Antalet olika aktier i portföljen är 55 (59 förra året).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är jag halvnöjd med börsåret 2023. Långt sämre än index, men värdet på min KF är ändå +9% eller 1 miljon högre efter skatt och uttag för levnadsomkostnader.

Det har varit ett ovanligt klurigt börsår vilket bekräftas av att t o m Utmaningen fick se sig slagna av index för första gången någonsin efter att under 12 år ha överpresterat index med ofattbara 33 till 96 procentenheter varje år!